Design, reconstruction/rehabilitation and furnishing of existing office space in a
commercial building in the old Schous Brewery in Oslo.
The project revolved around adapting a space with existing granite pillars and vaulted ceilings dating back to the 1880s,
to a modern clinic for patients in need of discretion and information.
The Olafia Clinic is an open centre for free check-ups and treatment of patients who have, or suspect,
Sexually Transmitted Infections (STI). Discretion and confidentiality, availability
and good communication were key factors considering relocating the clinic.
These key words also formed the process from an early stage on through to a developed space plan,
and influenced the choice of materials and colours. The good dialogue across different disciplines
gave us insight into a very complex group of patients,
which alongside the obvious care and affection demonstrated by the staff,
laid the foundation of our concept and design of the space.
The choice of a harmonious material and colour scheme creating a warm and humble setting,
derived from wanting to move away from the association to hospitals and clinics,
and rather towards a private homely feel. The scheme also serves a function by visualising different areas for different use,
thereby aiming to aid patient orientation and promote a relaxed atmosphere.
Thanks to the owner’s understanding and insight into the value of preserving the character of the building,
we were able to design a new and interesting interior.
  • Area960m2
  • ClientKLP Eiendom AS / Olafiaklinikken
  • Interior architectureEili Frøholm Olsen for Arkitektkontoret Eide og Haslestad AS

Leave a Reply...